torsdag 30 juni 2011

Harry Potter och de lågproduktiva utbildningarna

Svenskt Näringsliv har knåpat ihop en rapport med det fyndiga namnet Konsten att strula till ett liv.
I den föreslås att studenter som är korkade nog att söka sig till utbildningar som inte snabbt leder till jobb ska straffas med lägre studiemedel för att de ska komma på bättre tankar. Skolor som erbjuder flumkurser eller, som det kallas, lågproduktiva utbildningar ska också få mindre bidrag.
   Som exempel på lågproduktiv utbildning lyfts en kurs om Harry Potter fram. Min kompis läser i sommar den kursen vid Linnéuniversitetet och vi skojade häromdagen om sommarflumkurser. Och visst är det lätt att se det som ett lättsamt sommarnöje att läsa Harry Potter och skriva fan fiction som en del av uppgiften om man känner för det. Men det handlar ju om mer än så.

Är det inte intressant att studera ett fenomen som närmast på egen hand skapat en ny generation läsare?
   De unga bokbloggare jag följer lyfter fram Harry Potter som en stor läsupplevelse. De som inte läst böckerna känner att de borde ha gjort det.
   Bokserien överskrider gränser, fångar personer som annars aldrig öppnat en bok, förenar barn och vuxna. Är det inte intressant att studera den dragningskraften? Lära sig mer om det fenomen som formar en ny läskunnig (med alla värden som den kunskapen leder till) och dessutom läsvillig generation.

Vill ni läsa mer om det här kan ni göra det till exempel där jag gjorde det, hos SVT där kursen också försvaras av institutionen där kursen ges.

Vill ni läsa bloggar där man gillar Potter så finns till exempel Amelies boktips, Bokgläntan och bokclara. Och det är bara en skrapning på ytan...
  

onsdag 29 juni 2011

Meddelande från vuxenvärlden

Jag vet att det här är en blogg om ungdomsböcker.
Så det här ska inte bli någon vana.
Och det är kanske lite oortodoxt att rekommendera en bok man ännu inte läst ut.
Men jag måste ändå rekommendera Kärlekens historia av Nicole Krauss.

Läsning den 29 juni...

2001: Gropen av Agatha Christie (min tredje Christie! Ja, det blev några stycken den där sommaren...)

2006: Kodnamn Cassandra av Meg Cabot

2010: Agnes Grey av Anne Brontë

tisdag 28 juni 2011

Dagens Dessen

Var på Akademibokhandeln igår för att köpa Mitt perfekta liv till en kompis och hittade den storslaget uppställd på ett bord. Tillsammans med pocketutgåvan av Mycket mer än så och en skylt. Där det stod något i stil med "Köp första delen som pocket!"



Och jag stirrade. VA? Nej, nej, nej. Fult försök att lura kunder. Att Along for the Ride kom senare än The Truth about Forever är bara en av anledningarna till att den inte är "första delen". Det finns faktiskt författare som inte skriver serier utan komprimerar sin berättelse till en bok och sen gör om det till nästa och nästa och nästa. En och samma författare kan skriva fristående böcker.

Köp gärna Mycket mer än så som pocket om du vill ha den. Men inte för att den är första delen i serien. Utan för att den är bra.

måndag 27 juni 2011

Bokalfabetet 2.0 - A

Då börjar vi från A. Vilket enligt O gjorde redan i mars men jag är lite sen.

5 ord -> 1-5 boktitlar
avsätta* -> Palomino. Nej, det här är inte riktigt riktigt. Men avsätta - sätta av i full galopp - hästar - Palomino av Danielle Steel. Som var min stora litterära förebild och vars böcker jag plöjde den ena efter den andra när jag var alldeles för ung och fick en skev bild av verkligheten.
aldrig -> Aldrig mer Milena?. Dök plötsligt upp från ingenstans. Per Nilssons mellanstadielitt som jag läste långt efter mellanstadiet. Men det var ju Per Nilsson. Och serien om David och Milena är fin.
and -> Fågeln som vrider upp världen. Eftersom and är en fågel. Och jag vill gärna läsa boken någon gång. En liten påminnelse till mig själv, glöm inte bort Murakami.
analfabet -> Mio, min Mio. Analfabet - A-brunn - brunnen som viskar om kvällen. Solklart.
avec -> Med kallt blod. Avec betyder, vet jag som läst franska i sju och ett halvt år, med. Med kallt blod heter en känd bok av Truman Capote som jag läste ut på en månad eller så. Men utläst blev den.

karaktär på A
Agnes Grey. Hon var förra årets Brontë. I år tror jag det blir Jane Eyre igen.

Vilken bok med arbetarfokus är din favorit?
Jag ska inte komma och påstå att jag är superbevandrad i arbetarlitteraturen. Men mamma läste Moa Martinson och Linnéa Fjällstedt för mig. (Ja, vi klarade av sagor och Kulla-Gulla först, men sen Mor gifter sig.) Och jag gillar Elsie Johanssons böcker om Nancy.

* Här börjar jag tänka veckans ord på lågstadiet. "Använd avsätta i en mening." Och jag vet inte riktigt vilket. Avsätta tid för något? Eller avsätta as in sparka någon? Men sen gick mina tankar in på ett helt annat spår.

fredag 24 juni 2011

Svenska sommarböcker

Så här på andra nationaldagen kan jag fortsätta funderandet från den första. För jag kom på några svenska sommarböcker sen. Denise Rudbergs Tillsammans-trilogi. Högstadieålder som jag brukar undvika, men sommarlov så OK.
   Det är sommar, bad, nya kompisar, kärlek, tonårspirr och mat. De äter hela tiden. Det är otroligt. Men det är ju en av mina sommarboksingredienser så det är som det ska vara. Och det är så sunt. Inga matneuroser. Sunda relationer mellan barn och föräldrar (och mindre sunda). Sex är bra. Sommar, sommar, sommar.
   Japp, det är midsommarafton och än har det inte börjat regna.







Läsning den 24 juni...

2001: Mord per korrespondens av Agatha Christie (min första Christie!)

2006: Wrong Number av Chloë Rayban

2010: Never let me go av Kazuo Ishiguro

onsdag 22 juni 2011

P.S.

Jag har skrivit om Fyra dagar, fyra nätter redan, men måste tillägga att Morgan Matson i tacket tackar sina skrivarkompisar Jenny Han och Siobhan Vivian som delade med sig av sina kakor och hjälpte henne att hitta orden. Han gillar jag ju redan efter Belly-Conrad-Jeremiah så nu jag blir väldans sugen på Vivian.

tisdag 21 juni 2011

Fyra dagar, fyra nätter

av Morgan Matson


Sedan Amys pappa dog i en bilolycka tre månader tidigare har hennes mamma hunnit flytta från Californien till Connecticut och nu planerat hur Amy ska kunna följa efter i deras bil, trots att hon vägrar att köra.
   Fyra dagar i bil med Roger som är två år äldre, "chockerande snygg" och som Amy inte känner. Fyra nätter i förbokade hotellrum i vad som kan vara USA:s tråkigaste städer.
   Men det är inte rätt sätt att korsa landet tycker Roger som har andra platser han behöver besöka och Amy inser att hon också behöver vika av från mammans tydligt utstakade väg.
   Och om de inte kände varandra när de satte sig i bilen så lär de känna varandra under resans gång. Från de små detaljerna som vad den andra föredrar att dricka till de stora sakerna man egentligen inte kan prata om.

Det här är sommarbok paketerad som roadtrip på ett väldigt frestande sätt. Jag kör inte bil, tycker inte om att åka bil, är ingen storkonsument av snabbmat och lyssnar väldigt lite på musik. Men när jag läser om Amy och Roger känns det väldigt lockande att tillbringa timtal i en bil, med rätt låtlistor och stanna för lokala snabbmatsdelikatesser. Så, roadtrip, anyone?

Det finns gemensamma nämnare med The Truth about Forever och det är inget minus för mig. Döda pappor, mammor som distanserar sig, en överjordiskt snygg kille (men medan man aldrig glömmer att Wes är sa-woon är Roger lite mer nedtonad för mig. Kanske för att han heter Roger. Men förmodligen för att Matson gör honom till en nörd i hunkförpackning.) och en frågelek.

Insprängt i berättelsen finns Amys resedagbok, fylld med kuriosa, musiken de lyssnar på under vägen och kvitton från deras godisstopp. Jag är lite kluven till de inslagen. Ibland funkar de fint (ibland jättefint), men andra gånger stoppar de upp läsningen för mig. (Och så är det ett datum på en parkeringsbiljett som förbyllar mig lite.)

Det här är bra amerikansk YA och en sommarbok att rekommendera.

(Jag blev förvånad när jag kollade statusen på mitt lån häromdagen och ingen hade varit inne och ställt sig i kö, men nu är det någon som väntar. Och kommer att få vänta eftersom jag inte kommer hinna in med boken i tid. Alltid lika pinsamt.)

lördag 18 juni 2011

Läsning den 18 juni...

2001: I rampljuset av Michelle Magorian

2006: between books (men 2005 läste jag Escape av Kate Cann och den skulle man kanske ta och läsa om)

2010: Stolthet och fördom av Jane Austen

fredag 17 juni 2011

När jag lät dig gå

av Gayle Forman


En kväll i New York hamnar Adam vid Carnegie Hall och kliver in för att lyssna på Mia som samma kväll ger en konsert. Mia som han inte sett eller pratat med på tre år. Mia som krossade honom och nu kallar honom till sin loge efter konserten.
   Dagen därpå ska han vidare till London och hon till Japan. Natten ger dem några timmar att trevande försöka förstå och acceptera och gå vidare medan de navigerar bland nyfikna människor och smärtsamma minnen.

Boken berättas ur Adams perspektiv. Han är en rockstjärna vare sig han gillar det eller inte - det gör han inte - med en rockstjärnas bankkonto och en rockstjärnas flickvän.
   Sedan Mia, sedan det svarta hål som hon lämnade honom i, har han varit med fler tjejer än han klarar av att hålla räkningen på och blivit ena halvan av ett av USA:s hetaste kändispar. Bandet har vunnit priser och toppat listor.
   Men han har inte roligt längre. Han mår inte bra. Och han förstår inte vad som hände mellan honom och Mia. Han förstår inte Mia nu när han återser henne och hon pratar om reumatism och orkidéer istället för att förklara för honom varför hon gjorde som hon gjorde. Han trodde ju att de skulle få det att funka för alltid.

Jag läste Om jag stannar tidigare i år och gillade okej. Men den här uppföljaren gillar jag mer än okej. Det är något med Adams sorg och ilska och trasighet som drabbar mig hårdare. Kanske för att det är lite verkligare, lite råare och lite mindre tryck på gråtknapparna.

Bonus: karaktärer som har lämnat high school. Inte varje dag i böcker för unga vuxna.

Featuring: smakprov på Adams låttexter
Att läsa:
"Jag som trodde att jag var incognito", säger jag. Till hennes
fötter. Min enda chans att överleva det här samtalet är att prata
med Mias sandaler. Hon har målat tånaglarna ljusrosa.

För sjuk för att läsa

Finns det? Uppenbarligen. Just nu orkar jag inte öppna en bok utan vill hellre lägga mig på soffan med en årsförbrukning pappersnäsdukar, något lenande för halsen och kanske Mary & Max i DVD-spelaren. Eller bara sova.

Ja, några dagar i hufvudstaden gjorde mig sjuk, lantis som jag är...

torsdag 16 juni 2011

Bokalfabet 2.0 - L

Enligt O ska 5 ord leda fram till 1-5 boktitlar.

lydig - The Truth about Forever. Macy är plågsamt lydig när hennes mamma försöker förbjuda henne från att träffa de personer som gett hennes liv lite färg igen. Däremot är hon inte speciellt ledig trots att hon har sommarlov. Dubbla jobb och så lite plugg på kvällarna... (Mitt perfekta liv finns tydligen att köpa nu!)
långsint - ... . Jag vill inte passa, men jag har tänkt alldeles för länge utan att  komma på någon bok.
låt - Namedropper. Som jag berättat tidigare lägger Viva stor vikt vid "The Boys of Summer".
lämna - Lämna världen. Jag har inte läst den än, knappt ens baksidestexten. Men den stod på snurran när jag var och hamstrade sommarlån på biblioteket senast och det är Douglas Kennedy som skrivit så jag plockade förstås med mig den.

Dessutom ska jag presentera en bokkaraktär med för- eller efternamn på L
Lisa i Bullerbyn kanske? Jag har ingen djupare relation till henne, men jag brukade läsa boken hos mormor. Hon bor i Bullerbyn med sin familj och grannarna. En gång tog hon med sig en lammunge till skolan (lammunge? heter det inte bara lamm?) och en annan gång hade hon rysligt svårt att komma ihåg att köpa falukorv.

Och en bok som utspelar sig i London
Här tänker jag genast på den senaste bok jag läste som utspelade sig i London, nämligen Jenny Valentines Hitta Violet Park. (Som på något sätt påminner mig om Holes/Ett hål om dagen, som jag egentligen inte kommer ihåg så jag kan inte säga varför och min hjärna kanske gör knasiga atmosfäriska kopplingar. Men det var bara en parentes.) Den är bra. Handlar om en kille och en urna och en pappa som försvann och en mamma som stannade kvar. I London.

Bokalfabet 2.0 tar sommarlov nu efter L, men jag var ju aldrig med på A-I så jag kanske roar mig med det i sommar.

Ung vuxen eller vuxen?

Den här bloggen må heta unga vuxna, men jag har aldrig riktigt försökt definiera begreppet.
   "När är man ung vuxen?" frågade någon på facebook/twitter för ett tag sen. Och det är väl en av de eviga frågorna. Den och "What's the colour of love?", "Vill du ligga med mig då?" och "Who let the dogs out?".

När är man vuxen? När är man ung vuxen och när är man bara vuxen?
Och vad är det hos en bok som gör att den vänder sig till unga vuxna?

Jag brukar tänka att ung vuxen-tiden börjar i gymnasieåldern. För att jag föredrar att läsa om personer som är 16 och uppåt, som har passerat högstadieångesten och inte påminner mig om den. Men gränsen uppåt har jag inte dragit. Kanske för att jag inte vill veta när jag passerar den. Upp till 26 kanske? Så länge man har ungdomsrabatt? Men det kanske är fruktansvärt gammalt för 15-16-åringar och därför finns det så få bokkaraktärer i YA som ens lämnat high school. Man inte vill alienera sin huvudsakliga målgrupp.
   Anledningen till att jag tänker på det här nu är att jag just läst Ann Brashares Sista sommaren (med dig) där karaktärerna är 21 och 25. Vuxna men unga. Unga vuxna. Som fortfarande brottas med klivet från barndom till vuxenliv. Boken marknadsförs som Ann Brashares första vuxenroman, hon har ju annars skrivit sommarböckerna Systrar i jeans, men vad är det som gör den till en vuxenbok?

onsdag 15 juni 2011

Gratis är gott

... eller nåt...
   Jag var i alla fall i Stockholm igår för att kolla förhandsvisningen av Jag saknar dig! som Tonårsboken tjatat om närmast nonstop sedan filmfestivalen och som Bonnier Carlsen bjöd in till. Den var väldigt dramatisk. Men det fick man väl kanske räkna med. Liv och död och såna saker. Skrik och blod och starka känslor. Och Piteå. Där jag har varit. Inte så mycket att jag kände igen mig, men ändå.
   Det var jag och en massa unga människor. Mest tjejer, men några killar (som tyckte att det var bra för det gav dem något att prata med tjejer om...) och så Johanna Lindbäck som pratade med Lina Forss och Peter Barlach som skrivit Kär i kärleken respektive Fifteen love.
   Jag har läst Linas Vildängel förut, men Peter hade jag knappt hört talas om, förmodligen för att han skriver om en kille och jag är pinsamt dålig på att läsa om killar. Men nu fick jag med mig båda deras böcker och ser fram emot att läsa dem i höst när vuxensommaren är över. Eller tidigare om frestelsen blir för stor.

måndag 13 juni 2011

En sommarbok

  • har ofta ordet sommar i titeln (men inte alltid och alla böcker med ordet sommar i titeln är inte sommarböcker)
  • utspelar sig under sommaren
  • utspelar sig ofta vid vatten
  • ... på en annan plats än där huvudpersonen bor övriga delen av året (den mindre viktiga delen av året)
  • innehåller möten med nya människor som på något sätt förändrar huvudpersonen
  • ... eller gamla sommarkompisar med vilka förhållandet på något sätt förändras
  • ... kanske till kärlek
  • ... eftersom kärlek är en ganska så vanligt förekommande sommarboksingrediens
  • innehåller i högre grad än andra böcker något ätbart. Godis, glass, s'mores, söta frukostflingor, köttbullar, lökringar...
  • har den där känslan av att sommaren är en magisk årstid. Juni, juli, augusti. Allt kan hända.
Har ni några fler ingredienser för en bra sommarbok?

söndag 12 juni 2011

Läsning den 12 juni...

2001: En av dem av Ingrid Sandhagen

2006: Bonjour Tristesse av Françoise Sagan

2010: ingen bok.

Maria, 13 år, skrev så här i pappersbloggen/kollegieblocket efter att ha läst En av dem:

Nu när Mikael flyttat till en annan del av stan är det en perfekt chans att byta stil, att börja om, att smälta in. Glömma det gamla och ge sig själv en ny chans. Så han färgar håret, byter klädstil, blir Mikael istället för Micke, byter cellon mot innebandyklubban och skaffar kompisar.
   Allt var på väg att gå hur bra som helst.
   Så träffade han Joel. Joel med det snaggade solblekta håret. Joel med de elektriska blå ögonen. Joel från Göteborg.
   Och Mikael blir kär.
   En jättebra bok, annorlunda, om att vara 15 år, kille och homosexuell. En bok som alla borde läsa. Otroligt bra.

torsdag 9 juni 2011

Bokalfabetet 2.0 - K

Då fortsätter vi med bokalfabetet enligt O. Förra gången märkte jag att mina tankar ibland gick till böcker jag inte ens läst, men så får det vara. Det är många titlar som tumlar runt i huvudet.

Hur var det nu?  5 ord ska associeras till 1-5 böcker.

Pelle Svanslös är en katt. Frågor på det? Och jag har läst Pelle. Högläsning för mina föräldrar på mellanstadiet när skolan tyckte att det var dags för ombytta roller. Till Pelle Svanslös associerar jag också ordet konstnär. Det har nog med vindskupor och takåsar och bohemer att göra.

Ian McEwans Försoning innehåller viss kalabalik när något inträffar som vänder upp och ner på saker och ting. Sen blir det krig. Och själva boken är en smula krävande läsning. Inte något man klarar av en dag på stranden. (Jag har läst Försoning också, men förhör mig inte på detaljer.)

Karaktär med för- eller efternamn på K?
Katla. Jag tror att det är förnamnet.

Tredje frågan handlar om kärlek till författare och är tredelad.
Vem är din största litterära gud? Alltså, det här med gud är ju komplicerat. Men någon jag litar blint på, söker tröst hos, missionerar för och yada yada? Sarah Dessen.
Vilken favoritförfattare finns kvar sen barndomen? Astrid Lindgren. Men det var sjukt jobbigt att läsa om Pippi Långstrump till kursen. Förlåt, men det var det.
Vilken författare får all din kärlek just nu? Sarah Dessen. Tjat, tjat...

måndag 6 juni 2011

Hissa flaggan!

Idag är det 6 juni, Sveriges nationaldag, eller som det kallas här på bloggen, Sarah Dessens födelsedag.
Nej, jag skojar bara. Det ÄR hennes födelsedag, men det är inte så att jag firar den. Much.

Men nationaldagen, som jag inte firar så mycket heller, har fått mig att fundera över det här med svenska sommarböcker. Finns de? Vilka är de? Varför har jag inte läst dem eller varför kommer jag inte ihåg att jag har läst dem?
   Allt jag kommer att tänka på är Emil i Lönneberga, Saltkråkan, Rasmus på luffen och en massa annan Astrid. Men sommaren i den svenska ungdomsboken? Ganska så blankt. Per Nilssons Anarkai dyker upp efter ett tag. Kommer ni på några fler?
   Är det svenska sommarboksutbudet väldigt torftigt? Hur kan det komma sig i så fall? Här där det är vinter ungefär åtta månader om året borde väl sommaren vara extra magisk att skriva om.

söndag 5 juni 2011

En sommarbok?

Nästa vecka har jag tänkt dra igång ett sommarboksspecial här på bloggen. Eftersom det är sommar och allt. Men idag tänkte jag lyfta fram en bok som är en, enligt mitt sätt att se på saken, falsk sommarbok. Men vad en sommarbok är kan naturligtvis diskuteras och alla får gärna säga sitt.

Invincible Summer av Hannah Moskowitz har ordet sommar i titeln.
Och: Strand. Sommarhus. Samma procedur varje år. Två bröder, en tjej. En sandig bikinitjej utan ben och huvud på framsidan med en liten tagline "Some girls are addictive." En baksidestext som hintar om triangeldrama. Så man tänker, "Ah, en sexig sommarbok".
   Men... Sex, ja. Så sexigt? Nej.
   Och en sommarbok, med sommaren som den magiska årstiden där allt kan hända, nya människor och upplevelser som förändrar ditt liv för alltid? Nja, på sätt och vis antar jag.



Sommaren är Chases årstid. Boken berättas ur hans perspektiv under fyra somrar, från den då han fyller 15. Och varje sommar händer något livsomvälvande i familjen med allvarliga kommunikationsproblem. Bara inte så trevliga sommarbokssaker. Så varning, varning. Chase har ansvaret för att hålla ihop familjen, brunetterna och blondinerna, när storebror alltid försvinner, lillasyster har bråttom att växa upp, lillebror ramlar omkull och föräldrarna... Ja...

Vad har jag för problem med den här boken?
   En stor del av det är förmodligen bara att den inte är vad jag förväntar mig att den ska vara.
   Sen känns det som att jag läser om saker jag egentligen inte borde läsa om. Det är så internt, så intimt, och jag känner mig aldrig riktigt inbjuden. Jenny Hans sommartrilogi (där det också är två bröder och en tjej) handlar också om personer som känt varandra alltid, men där välkomnas man på ett annat sätt, till exempel genom tillbakablickar.
   Och så är det Camus. Mycket Camus. Det finns ett Camus-citat för alla situationer enligt Chase, Noah och Melinda. Jag har varit tvungen att läsa Främlingen på både franska och svenska, men jag antar att han inte talar till mig så som han gör till dem. Så varning för Camus också.

Däremot ser jag det inte som min sak att varna för det flitiga användandet av the F word.

Men det finns säkert människor som gillar den här boken. De 11 som skrivit 5-stjärniga omdömen på amazon till exempel. Och om någon vill läsa den, med alla varningar i minnet, så säljes den gratis till högst ropande av undertecknad.

Featuring: Camus alltså. Och teckenspråk.
Att läsa:
Making sure Gideon doesn't get dizzy is one of our family duties, along with getting Mom's slippers, thinking of a name for Chase's song, washing the makeup off your sister's face are you kidding me she is not leaving the house like that, and figuring out where the hell Noah is.

Läsning den 5 juni...

2001: ingen bok. Gah! Jo, men det händer ju faktiskt ibland.

2006: The Pursuit of Happiness av Douglas Kennedy

2010: After Dark av Haruki Murakami

fredag 3 juni 2011

Bokalfabet 2.0 - J

Tina O tyckte att hon kunde hoppa in på Enligt O:s bokalfabet så här på bokstav 10 och eftersom hon är min superhjälte gör jag likadant.

OBS! Eftersom den här utmaningen handlar om associationer kan jag inte garantera att alla svar leder till ungdomsböcker.

5 ord på J ska associeras till 1-5 boktitlar

jubileum - Silverbröllopet. Ganska så direkt association. Maeve Binchy skrev boken. Jag gillade henne när jag läste henne, men nu är det några år sen. Irland och katoliker och hemligheter och skandaler och sånt. Människor.

jonglera - Dubbelfel. Jonglera brukar man göra med bollar. Lionel Shrivers Dubbelfel handlar om tennis. Tennis är en bollsport. Vid Wimbledon (tennisturneringen) äts en och annan jordgubbe eftersom det är ett klassiskt tillbehör.

jubelidiot - Paper Towns. Jubelidiot - American Idiot - Green Day - John Green har skrivit Paper Towns som jag har hemma från biblioteket nu. Jag hann inte läsa den innan vuxensommaren startade, men vi får se om jag gör ett undantag.

jämmer - Bäverdalen. Jämmer - jämmerdalen (Ty sådan är moralen, i den svenska jämmerdalen) - Bäverdalen. Jag vet inte vad den här boken handlar om (bävrar?) och jag tror inte att jag vill läsa den för en kurskompis som var tvungen att läsa den på lågstadiet? mellanstadiet? sa att den var typ hans värsta läsning någonsin och hade dödat allt läsintresse. (Men sen hamnade han på bibliotekarieutbildningen och gillade att läsa Dostojevskij på balkongen så någonstans längs vägen rätade det ut sig.) För övrigt jämrade han sig säkert en smula när han låg på golvet och läsvägrade.

en karaktär med för- eller efternamn på J
Janie Johnson/Jennie Spring från Saknad - Jennie 3 år o.s.v. (Visste ni att det finns en fjärde bok där Janie/Jennie letar efter Hannah? Jag säger inte LÄS DEN!, jag undrar bara om ni visste. Hittade den på biblioteket förra året och blev överraskad.)

en bok som fått mig att jubla?
Sista Harry Potter kanske? Jag hade lugnt läst biblioteksex av de andra men till sista boken var jag extremt orolig för spoilers (de kan dyka upp där man minst anar det, i hundhåriga bilar från naturvetenskaps/geografi/kulturlärare till exempel) och jublade nog i det närmaste när jag fick den i födelsedagspresent och två dagar efter släppet.

onsdag 1 juni 2011

Vuxensommar

Juni är här! Skolavslutning. Nationaldag. Student. Midsommar. Sommarlov. Sommarjobb. Sommarkurs. Semester. Och för många innebär sommaren lite extra lästid.
   Jag ska göra som förra sommaren, nämligen dumpa ungdomsböckerna ett tag och läsa "vuxenböcker". Hittills har det här året varit väldigt mycket ungdoms med dels min vanliga läsning och dels läsningen till kursen i barn- och ungdomslitteratur. Ungdom - Vuxen: 45-6 ungefär. Utklassningsseger. Så jag ska ge underhunden en knuff i sommar och se om den kan jämna ut siffrorna lite.
   Det innebär inte att bloggen totalt kommer dö ut/ta semester till september. Jag har ju faktiskt läst några kilo böcker under våren som jag INTE skrivit om. Sommarböcker bland annat. Och så kommer jag dyka ner i mina gamla bokböcker och göra nya nedslag i tidsresan.