onsdag 9 oktober 2013

Om en bok: JUST ONE DAY + På min önskelista

I den oskrivna regelboken som styr hur den här bloggen ska skötas står det att ett "På min önskelista"-inlägg inte får följas av ytterligare ett "På min önskelista"-inlägg utan att minst en bokrecension kommer däremellan. Den regeln har jag verkligen inte följt, men jag kan ju börja lite smått nu. Idag blir det nämligen en kombinerad Om en bok/På min önskelista!

I Just One Day tillbringar Allyson sommaren innan college på en väldigt schemalagd gruppresa genom Europa. Stad efter stad bockas av, men det är något som fattas. Först på slutdestinationen Stratford struntar hon plötsligt i schemat och drar med bästisen på en gratisuppsättning av Shakespeares As You Like It.

I pjäsen är Willem med. En fri och fängslande kille från Holland som spontant tar med Allyson till Paris för en dag. Som låter henne få vara någon annan; han kallar henne Lulu. Naturligtvis blir Allyson förtrollad och förälskad.

Men dagen efter är Willem försvunnen som om det de haft inte spelat någon roll. Helt förstörd återvänder Allyson till USA och börjar på universitetet men ingenting känns rätt. Inte skolan, inte relationen med bästa kompisen. Och hon kan inte släppa tanken på Willem.

Okej, så det här är en sån där vanlig bok om en duktig tjej som behöver hitta sin egen väg och sig själv och där en supercharmig kille fungerar som katalysator och andra intressanta människor dyker upp längs vägen. Jag råkar gilla sådana böcker. Men jag föredrar när de görs bra och det klarar Gayle Forman naturligtvis av. Jag sträckläste Just One Day en dag i juni och så här tre månader senare har jag lite svårt att fånga in känslan den gav mig, mer än en längtan att dra ner genom Europa. Tänk att vara i London och bara spontanåka över till Paris! Eller göra den andra resan Allyson gör!

Men! SPOILER! Om du har en fantastisk natt med någon som plötsligt försvinner: titta om hen lämnat ett meddelande. Och om du måste gå: lämna ett meddelande på ett väl synligt ställe. OK?

Just One Year som kommer ut den 10 oktober berättas Willems historia. Om jag ska gå efter tidiga recensioner, och det faktum att jag gillade Adams bok väldigt mycket mer än Mias i Formans första bokduo, så tror jag att jag kommer tokgilla JOY. (Hur nöjd måste förresten inte titelmakaren vara med den akronymen idag när alla titlar ska förkortas à la TFIOS och TMI?! Tror ni att det är en sak de tar med i beräkningen nuförtiden?)

4 kommentarer:

 1. Åh, är supernyfiken på Just One Day! Måste se till att låna/köpa den snart. Speciellt eftersom andra boken släppts nu också. :)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. TMI är The Mortal Instruments, Cassandra Clares serie med City of Bones (Skuggornas stad?) o.s.v. Icke-contempo så egentligen inget att bry sig om! ;)

   Radera
 3. Denna har jag inte läst än:(

  Var gärna med och delta i min tävling som du hittar till här: http://www.lexielaser.org/2013/10/tavla-och-vinn-fint-pris-hos-bokii.html

  SvaraRadera