måndag 18 mars 2013

Om en bok: EVERY YOU, EVERY ME

av David Levithan & Jonathan Farmer

Är det en skrivövning som borde ha stannat i byrålådan eller ett lyckat experiment? Gränsen är hårfin ibland, är den inte? Här lutar jag mer åt det senare. För mig funkar det.

EVERY YOU, EVERY ME är ett samarbete där fotografen Jonathan Farmer löpande servat författaren Levithan med fotografier utifrån vilka Levithan skrivit en berättelse.

Bokens jag är Evan. En ensam kille, deprimerad och tyngd av skuldkänslor sedan bokens du, hans enda bästa vän försvunnit. Hur hon försvann är höljt i dunkel. Lever hon eller är hon död? På vilket sätt var Evan inblandad? Och finns det någon grund för hans skuldkänslor och den paranoia som späds på när någon lämnar mystiska fotografier i hans väg? Vem är det som lämnar dem? Någon som vet vad som hände.

Det händer inte speciellt mycket, men det är kanske vad som gör det till en psykologisk thriller. Eller vad det nu är. Mycket händer i Evans huvud, men bara för att det händer där betyder det inte att det är mindre verkligt. Som vi alla vet.

Det händer inte mycket och mycket av det som händer är överstruket. Ibland hela kapitel/avsnitt. Jag tycker det är spännande hur Levithan berättar med mer än bara ordens betydelse. I WILL GRAYSON, WILL GRAYSON berättades hans Will enbart med gemener. I THE REALM OF POSSIBILITY testade han versformen och här jobbar han dels med de överstrykningar, dels med korta avsnitt. Ibland bara en rad eller några få, andra gånger flera sidor. De korta avsnitten bidrar till den febriga/nojiga känslan. Man hetsar vidare med Evan för att få klart för sig vem som terroriserar honom.

EVERY YOU, EVERY ME är en av Levithans mindre kända böcker. Det känns lite som att det alltid poppar upp någon bok man totalt missat när det gäller honom. Personligen tycker jag mer om honom för varje bok jag läser. Den första, IBLAND BARA MÅSTE MAN, gillade jag helt okej, men det var ingenting som stannade kvar. Jag skulle fortfarande inte kalla honom en av mina favoritförfattare, trots att han är en författare jag återvänder till och kommer att återvända till framöver. Både JAG, EN och LITEN PARLÖR FÖR ÄLSKANDE är olästa och IBLAND/BOY MEETS BOY kan kanske förtjäna en omläsning. Han sitter inte still i sitt författande och det håller mig nyfiken.

PS. Har ni sett omslaget till kommande TWO BOYS KISSING? Det föreställer passande nog two boys kissing. Kanske första gången ett hångelomslag är på sin plats. David Levithan berättar mer om boken och omslaget i Entertainment Weekly. 

2 kommentarer:

  1. Åh kommer det en ny Levithan-bok snart?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer i och för sig en ny redan i maj, ett paranormal romance-samarbete med Andrea Cremer, men Two Boys Kissing kommer först i slutet av sommaren/höst.

      Radera