torsdag 26 juni 2014

6 böcker som bidrar till mer gay i YA

För en tid sedan hade Bokugglan ett inlägg där Tova räknade upp en mängd svenska (eller översatta till svenska) böcker med HBTQ-tema. Jag vill komplettera med några (relativt) nya titlar från YA-sidan.

HBTQ-personer är inte nya i YA-böcker och det finns fler författare än David Levithan och Malinda Lo. Om man letar lite. Men här är några böcker jag inte behövt leta så länge efter vilket jag tyckte var intressant. En liten ljusning på mångfaldsfronten?

Fan Art av Sarah Tregay - jag var jättesugen på den här, men några mindre positiva recensioner gjorde att intresset svalnade rejält. Om du är mindre lättpåverkad kanske du ändå ger den en chans? Om en kille som är kär i sin bästa vän som inte vet att han är gay.

Everything leads to you av Nina LaCour och
Lies my girlfriend told me av Julie Anne Peters -                                                  
intressanta på det sätt HBT-aspekten inte verkar vara det övervägande temat som det ofta kan vara.


My best friend, maybe av Caela Carter - grekiska övärlden och ex-bästisar. Baksidestexten talar om hemligheter som ska avslöjas etc. men placeringen i GLBT-hyllan på goodreads... spoiler! spoiler! Tror dock att den kan vara läsvärd ändå.

Openly straight av Bill Konigsberg har funnits ute ett tag och Anna på Boktycke har hunnit läsa så länken går till hennes recension från förra sommaren.


One Man Guy av Michael Barakiva - kanske inte så mainstream, men jag såg den ändå på en av mina vanliga YA-bloggar. Nu brukar jag ju sällan kasta mig över böcker om fjortonåriga killar, men en av mina absoluta favoriter sedan jag började bokblogga handlar om just en sådan, så det är dumt att stänga dörren.

En bit kvar innan alla initialer under HBTQ-paraplyet når mainstream, men ett steg i rätt riktning. Mest sugen är jag på Everything leads to you och One man guy.2 kommentarer:

 1. Gillar din lista och "Lies my girlfriend told me" ligger högt upp på min "att läsa" lista. Jag ville tipsa om några andra böcker med detta tema som jag själv läst och tyckt mycket om (reccentioner finns på min blog)
  Annie on my mind - Nancy Gardens
  Hard Love och Love & Lies - Ellen Wittlinger
  Empress of the world - Sara Ryan
  Tycker speciellt att Nancy Gardens bok är riktigt söt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Jag hade bara hört talas om Annie on my mind som väl är lite av en klassiker? Ska kika recensionerna. :)

   Radera