måndag 27 maj 2013

Favoriter från förr* - om två böcker av Jaclyn Moriarty

Det kan vara läskigt att återvända till böcker man har goda minnen av. Kanske visar det sig vid omläsning att de inte var så bra som man trott, eller att man helt enkelt gått vidare och borde ha lämnat dem kvar just som ett minne. Men ibland går det alldeles utmärkt när man gör återbesök hos gamla favoriter. Som här, med Jaclyn Moriarty!

FEELING SORRY FOR CELIA och FINDING CASSIE CRAZY kretsar kring ett brevväxlingsprojekt som en entusiastisk engelsklärare sätter igång. Eleverna är inte alls lika entusiastiska. På Ashbury High vet alla att Brookfield har en marijuanaodling istället för idrottsplats och på Brookfield har man inte mycket till övers för Ashburys privatskolesnobbar. Ett projekt dömt att misslyckas? Hehe.
I alla fall så utgörs böckerna helt av brev, mail och andra typer av skrivna meddelanden.

I FEELING SORRY FOR CELIA är Elizabeth mottagare och sändare av en hel massa brev och meddelanden. Från The Association of Teenagers som tycker att hon är en skam för hela tonårspopulationen och att hon borde klättra in i kylskåpet och stanna där. Från Best Friends Club som är besviken på henne eftersom hon lyckats tappa bort sin bästa vän. Igen. Och så från Chistina på Brookfield som från början är en främling men kanske kan avancera till något som liknar...en vän?

Okej, det är svårt att förklara och jag missar massa väsentliga delar. Men det är en rolig bok. Och smart och träffande. Alla fiktiva föreningar som skriver till Elizabeth. Ibland för att hjälpa och stötta, ibland för att berömma, men oftast för att påminna om att hon är en besvikelse. The Association of Teenagers är rent ut sagt elak. Men rolig. Ha. Relationerna med föräldrarna och med gamla och nya vänner kommer fram så fint i breven.

FINDING CASSIE CRAZY (US: The Year of Secret Assignments) handlar om tre vänner på Ashbury som tvingas skriva till tre killar på Brookfield. Emily och Charlie, Lydia och Seb, Cassie och Matthew. Det går olika bra. Matthew är till exempel ett svin, men Cassie fortsätter ändå skriva och Emily tänker verkligen inte slösa tid på att skriva till Charlie men tycks ha svårt att låta bli. Utmaningar, upptåg och hemliga uppdrag.

Med tre olika brevväxlingar plus diverse annat blir det en del att hålla redan på och först har jag lite svårt att komma ihåg vem som är vem, men det klarnar. Vissa kapitel utgörs av tjejernas brev till killarna och andra av killarnas till tjejerna. Andra gånger får vi följa en brevväxling under en längre period och sen de andra under samma period och då fylls historien i med detaljer från andra perspektiv.

Äh, jag kanske bara gör det mer förvirrat? Bra är det hur som helst. Roligt, sorgligt, smart, allt det där och det är verkligen två böcker jag rekommenderar. Jag vet att många har svårt för brev- och/eller dagboksromaner, men har man inte det (eller är villig att göra ett försök trots det) så är dessa böcker väl värda att damma av.

-------------
* Med "förr" menas inte stenåldern. Båda böckerna kom ut det här årtusendet om än väldigt tidigt under det.


2 kommentarer:

  1. Hej såg att du var intresserad av några av mina bokbytesböcker. Jag har svarat på min blogg. Byter gärna några av mina mot dina böcker.

    SvaraRadera
  2. Jag blev sugen på att läsa båda två!

    SvaraRadera