torsdag 11 april 2013

Sista chansen: 5 böcker som är på väg ut från läslistan

Idag rotar jag i min läslistas bottenslam. Uppe vid ytan uppdateras det ganska flitigt efter vad som reserveras/inköpsföreslås/beställs/hittas i bibliotekskatalogen/lånas hem, men längre ner? Ja, där har det stått still ganska länge. Så nu har stunden kommit. Dags att fatta beslut. Ska jag ta tag i dem eller ska jag radera dem ur minnet och gå vidare mot nya mål? Kanske kan du hjälpa mig med beslutsfattandet?

Låt mig presentera:


12 Things to Do Before You Crash and Burn - James Proimos
Den här boken har jag haft ögonen på sedan den kom ut. En kort bok, drygt 100 sidor, med Herkules storverk i bakgrunden? En kille vars pappa just dött flyttar hem till sin farbror som ger honom 12 saker att göra.

Längden har varit ett minus för mig - vill jag betala så mycket för en så kort bok? - men om jag jobbade på bibliotek skulle jag köpa in den och hoppas att den tilltalade unga killar. De där typerna som inte läser och som om de läser vill ha korta böcker. Och jag skulle förstås läsa den också.


Faking Faith - Josie Bloss
Om en tjej som blir utfryst av sina vänner efter att några högst personliga bilder spritts. På internet hittar hon en annan och väldigt fascinerande värld där hemundervisade och djupt religiösa tjejer bloggar om sitt kristna liv. Det är ett helt annat sätt att leva, men efter allt som hänt finner hon det märkligt tilltalande och startar en egen blogg där hon låtsas vara en av dem för att komma in i gemenskapen. Men är det där livet så fantastiskt som det verkar och vad händer när de nya vännerna upptäcker vem hon egentligen är?
The File on Angelyn Stark - Catherine Atkins
"Angelyn Stark has a secret. 
One day, her neighbor and friend, Nathan, saw something happen. Something between Angelyn and her stepfather. Then he told his grandmother, who was always looking out for Angelyn, and it turned into a mess. But Nathan didn't know what he was talking about then, and he doesn't know now. 
Three years later, Angelyn is in high school and she thinks she's getting along fine--but there's a young teacher who wants to help her. He says she has potential she isn't living up to. Nobody has ever cared this way about Angelyn, not since Nathan's grandmother, anyway. But what does Mr. Rossi really want from her? And once Angelyn starts falling for him, does she really care?"

Det är alltså den officiella beskrivningen. Mörk contemporary? Inte min vanliga tekopp, men något fick mig att fastna när jag läste om den hos The Contemps 2011. (2011, really? Ja. Samma sak med de två tidigare nämnda. Märkligt nog presenterades alla i november det året. Var jag extra mottaglig för tips då?)


I am Not a Serial Killer är inte ett tips från The Contemps utan en av Boktycke-Annas favoritböcker. En bok som verkar spännande men som ligger för långt utanför min bekvämlighetszon för att den ska ha blivit läst. Och om det inte hänt hittills...

Samtidigt... Bekvämlighetszonen finns alltid där att återvända till. Om jag råkar spendera lite tid med en seriemördare, förlåt, inte en seriemördare, i bokform kommer jag med högsta sannolikhet överleva och kunna gå tillbaka till mina omordiska kompisar med en ny, cool erfarenhet i bagaget.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Ja, jag vet att ni gillar den. Att den toppat NY Times lista och att Ransom Riggs är kompis med John Green. Men det hjälper liksom inte. Jag tror till och med jag haft den hemma från biblioteket men den har ändå inte blivit läst. Kommer det att bli av eller kommer det inte? Är den värd min tid eller är den överskattad?


Ja, där har vi fem böcker att ta ställning till! Är det någon jag borde läsa? Någon du vill veta mer om eller någon du vill adoptera till din egen läslista? Eller borde jag skrota allihop och fylla listan med nya titlar? I så fall vilka?

8 kommentarer:

 1. Miss Peregrine-boken är så himla fin, verkligen värd att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det, men jag har ändå inte lust just nu. Vi får se hur det känns när alla börjar prata om uppföljaren - då kanske jag blir motiverad igen! :)

   Radera
 2. I am Not a Serial Killer är ju bara så bra! Men tyvärr så passar den inte många. Har en kompis som bara klarade av att läsa halva boken och sen gav upp för det var inte alls hennes typ av bok (trots allt mitt tjat!)
  Miss Peregrines hem för besynnerliga barn tyckte jag var rätt tråkig. Bilderna var häftiga, men karaktärerna och handlingen... meh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den verkar så cool och jag vill våga läsa den så den får nog stå kvar på listan. Miss P känner jag dock inget sug efter längre och jag tror att jag skulle känna ungefär som du. Meh.

   Radera
 3. Av de fem som du listade tyckte jag att Faking Faith verkade mest fascinerande, men smaken är ju som baken. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också! När jag skrev om den blev jag mer och mer sugen på att läsa den.

   Radera
 4. Jag röstar för byt ut och fyll på med nya :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fylla på med nya är inte något problem, men det är svårt att skiljas från tanken på att läsa vissa böcker. Men man kan ju inte läsa alla böcker. Dags att lära sig att prioritera! :)

   Radera