torsdag 11 augusti 2011

Länkar till YA*

Någonstans tipsades jag om den här texten som jag sitter och nickar instämmande åt. Are You Reading YA Lit? You Should Be. ungdomsbibliotekarien Gretchen Kolderup. Den är relativt lång (måste erkänna att jag var tvungen att dela upp den på två sittningar vilket inte bådar gott med tanke på att skolstarten närmar sig...) men intressant och tar upp saker som att människor som ser ner på YA inte vet vad de pratar om, att YA inte är en genre utan ett område bestående av många genrer och genreblandningar, serier kontra fristående böcker, vuxna som läser ungdomsböcker och YA som en spännande, modig och lukrativ bokmarknad.
   Att länka till texten här är visserligen att sprida budskapet till de redan frälsta, men vill du också nicka instämmande eller behöver argument för att övertyga någon annan om storheten med ungdomsböcker så kan du läsa.

Texten länkar själv till ett blogginlägg från in which a girl reads om bristen på äldre karaktärer i YA. Var är alla böcker om unga vuxna som lämnat high school/gymnasiet bakom sig? Man är ju inte direkt en färdig, vuxen människa så fort man tar studenten (vis av egen erfarenhet). Man är fortfarande en ung vuxen.
   Och jag tror också, som bloggaren, att ungdomar vill läsa uppåt i åldrarna. En gymnasieelev kan vara nyfiken på att läsa om livet efter studentmössan exempel. Och collegestudenter vill läsa om andra collegestudenter. Det finns en marknad. Alla vill inte läsa om sextonåringar hela tiden.
   Inlägget tar upp fenomenet New Adult som skulle överbrygga gapet mellan YA och vuxen, men varför är det inte redan mer inbakat i YA? För att unga vuxna så fort de lämnar high school börjar ha sex och dricka sprit och det inte är lämplig läsning för den yngre delen av målgruppen? Ja, förmodligen. Suck.


*Och YA står som vanligt för young adult literature, det vill säga böcker för unga vuxna. Kan behöva förtydligas ibland.

2 kommentarer:

  1. Jag undrar hur New Adult kommer se ut, kan bli spännande! För det är som du skriver, lite mer varierande åldrar hade inte skadat ibland :). Tror du att Mix Förlag, som vill satsa på crossover (17-27) tänker sig något liknande?

    /Malin

    SvaraRadera
  2. *googlar Mix Förlag* Ja, kanske? Jag fick inte riktigt någon klar bild av vad de tänker sig. Men spännande att följa hur som helst, jag hade inte hört talas om Mix förut.

    SvaraRadera