tisdag 2 augusti 2011

Pretty Things

Det blir inget stort HBTema den här veckan. (Prideveckan brukar ju annars vara veckan då HBT-relaterade nyheter dyker upp i varenda nyhetssändning för att sedan försvinna till nästa år.) Men en ungdomsbok med homosexuella karaktärer kan jag bjuda på. Den saknar klassiska ingredienser som komma ut-problematik och homofobi, men visar att det kan vara nog så komplicerat ändå.
   Sarra Mannings Pretty Things beskrivs på baksidan som "a hip, funny, and fabulous girl-loves-boy-loves-boy-loves-girl story about finding love and friendship where you least expect it!"


För Charlie är homosexualitet bara en del av den han är.
   För hans bästa vän Brie är det något hon hoppas ska gå över så att han kan bli kär i henne för det finns ingen hon älskar lika mycket.
   För Daisy är homosexualitet närmast ett politiskt ställningstagande.
   För Walker är det olyckligt att Daisy ska vara den hårdaste flatan i norra London när hon i övrigt är så mjuk och lockande och allt han lustar efter den här sommaren (och inte bara för att han avverkat alla andra).
   Alla fyra strålar samman till en uppsättning av Shakespeares Så tuktas en argbigga och mellan repetitionerna hinner de trycka läpparna mot åtminstone ett par andra, bråka, lära sig något om sig själva, lägga på åtskilliga lager läppglans och spy på sina skor (Oj, så alkoholen flödar i den brittiska YA:n jämfört med den amerikanska! Kulturchock!).

Kul och cool sommarbok. Inte den mest djupsinniga, inte den rikaste bakgrundsbilden, men en underhållande här-och-nu-skildring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar