måndag 12 september 2011

Läsambassadör

Idag läste jag på Biblioteksbloggen om den nationella ambassadören för barn- och ungdomslitteratur som ska avslöjas på Bok- och biblioteksmässan nästa vecka (nästa vecka, iiiih!). Tydligen pratade man om det här redan i februari men antingen var jag så upptagen med Hungerspelen att det passerade mig förbi eller så har jag bara glömt bort det sedan dess. Nu blev jag dock nyfiken och läste det här på Kulturrådets hemsida.
   I Storbritannien har bland andra Quentin Blake (som illustrerat böcker av till exempel Roald Dahl, det var därför hans namn lät bekant) och Jacqueline Wilson haft uppdraget som där kallas Children's Laureate. Nu ska alltså Sverige få sin första läsambassadör. En författare eller illustratör som ska väcka debatt och intresse om och för barn och ungdomars läsning.
   Vem tror ni det blir? Eller vem TYCKER ni att det ska bli? Och om ni fick skriva en önskelista, vad borde den här personen göra som ambassadör?

2 kommentarer:

  1. Det ska verkligen bli intressant att höra vem det blir. Jag funderar så det knakar på vem jag tycker och vem jag tror det blir men har just nu noll gissningar. Eller snarare - kommer inte på någon som känns klockren.

    Har du några önskningar/gissningar?

    SvaraRadera
  2. Grejen är att jag inte kan komma på ett enda namn. Jag skulle förmodligen gå på något stort namn för att väcka lite extra uppmärksamhet så här första gången. Så jag tippar känd barnboksförfattare. (Vilket förmodligen betyder att det blir en ungdomsförfattare jag aldrig hört talas om. Om det finns nån sån.)

    SvaraRadera