tisdag 17 januari 2012

Bokalfabet 2.0 - W

Nu är det dags för den charmigt osvenska bokstaven W. När jag kilade över till Enligt O för att kolla veckans ord var den spontana reaktionen att lämna walk over, men det tänker jag naturligtvis inte göra. Istället kommer jag ge väldigt långsökta svar när det krävs. (Och sen komma på de mer givna svaren när jag publicerat.)

1. Här kommer alltså veckans 5 ord!
wallraffa   wannabe   whisky   wienerkorv   weekend

En av eleverna på Pineville High i Megan McCaffertys Sloppy Firsts är inte där för att gå i skolan utan för att skaffa sig material till en bok. Wallraffa alltså. Under falsk identitet nästla sig in och samla info från insidan. 

Wannabe är en låt med Spice Girls. I Spice Girls var Victoria Beckham med. Hennes senaste barn sägs vara uppkallat efter Harper Lee som skrev To Kill a Mockingbird.Oliver C. Johansson i Christer Hermanssons Ich bin ein bibliothekar! dricker inte whisky. Inte alkohol överhuvudtaget faktiskt. Han är ju bibliotekarie. Om han äter wienerkorv minns jag inte, men han använder läderbyxor vilket får mig att tänka på korvskinn.

"Vad är en weekend?" undrar lady Grantham i Downton Abbey. Den TV-serien utspelar sig till viss del under första världskriget. En bok som utspelar sig under samma krig är På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque (en bok jag garanterat inte haft med i alfabetet tidigare, när man kommer till bokstav 23 är det annars svårt att komma ihåg). Jag kommer inte ihåg vad den handlade om, men gissar krig och elände. Minns dock att jag läste av egen fri vilja.

2. Om orden var kluriga så har veckans bokkaraktär, med för- eller efternamn på W, istället varit given sedan tidernas begynnelse.
Wes! Who? Wes! The Truth about Forever/Mitt perfekta liv av Sarah Dessen. Upphovet till sa-woon. Jag kan inte ens beskriva honom på något vettigt sätt utan att få akutlängt efter att läsa om boken.

3. Blogg är som vi alla vet en förkortning av ordet webblogg. Följaktligen undrar O varför jag bloggar, vem/vad som fick mig att börja och till sist ombeds jag tipsa om en läsvärd (bok)blogg.
   Just nu bloggar jag mest för att jag tycker det är kul att blogga, för att det får mig att känna mig som en del av en gemenskap. Jag bloggar för att skrivandet är det bästa sättet för mig att formulera mina tankar och bloggen det bästa formatet att göra det i.
   Jag började blogga för att jag kände att bloggvärlden behövde en bokblogg som koncentrerade sig på böcker för unga vuxna och då närmare bestämt den sorten som inte handlar om övernaturliga varelser. Tilläggas bör att jag inte hade någon större koll på hur utbudet såg ut, för jag började egentligen inte följa bokbloggar aktivt förrän efter jag börjat blogga själv. Sedan dess har bloggen ofokuserat snubblat omkring och jag har upptäckt många bokbloggar som är tusen gånger bättre än min egen, men känner ändå att jag också får plats.
   En bloggare jag gärna följer är bokclara som bloggar med härlig entusiasm och inte på något vis påminner om mig själv som fjortonåring, men jag tänker ändå att om jag var tio år yngre skulle vi vara bokbästisar.


4 kommentarer:

 1. Vad kreativ du varit i dina associationer kring orden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det finns förmodligen betydligt enklare lösningar, men det är roligt att klura lite. :)

   Radera
 2. Vi skulle absolut vara bokbästisar :)

  SvaraRadera
 3. Riktigt kreativa svar. Kul att läsa!

  SvaraRadera