tisdag 31 januari 2012

Bokalfabet 2.0 - Y

Slutet av januari, slutet av alfabetet. Enligt O kämpar på med sina ord och frågor och målsnöret är inom synhåll. Denna vecka: Y som i  ymnighetshorn, ynnest och YA.

1. Men veckans ord som ska förknippas med böcker är några helt andra:


yvig   yrsel   ynklig   ytlig   ypperlig

Nu är väl inte hår det man främst bör förknippa Albert Einstein med, men E=mc-upphöjt-till-2 till trots - Einstein = yvigt hår. På Albert Einstein High School i New York går Mia i Meg Cabots serie En prinsessas dagbok. Mia själv kanske också hade yvigt hår innan grand-mère kom och prinsessifierade henne?
Yrsel kan man drabbas av om man har höjdskräck som St.Clair i Stephanie Perkins Anna and the French Kiss. Han håller sig helst på marken medan andra ser Paris från ovan. Men ingen skulle drömma om att kalla honom ynklig. Alla gillar St. Clair. Och han har perfekt hår.
Kan det bli mycket ytligare än en skönhetstävling? De Beauty Queens som Libba Bray skriver om visar att de är mer än bara yta när de hamnar på en öde ö och leenden och flirtiga vinkningar inte är nog för att överleva. En alldeles ypperlig feministisk actionkomedi/politisk satir/kärlekshistoria.

2. Karaktär på Y?
Nu behövs Astrid igen. Ylva-Li, drottning i gyllene salen, under rosenbusken i Allrakäraste syster.

3. En författare som måste skriva ytterligare än bok?
Spontant och utan att tänka för mycket? Jandy Nelson som skrev Himlen börjar här.

1 kommentar:

  1. Astrid Lindgren är nästan lika pålitlig som J K Rowling;-)

    SvaraRadera