onsdag 10 oktober 2012

Om en bok: MY LIFE NEXT DOOR

av Huntley Fitzpatrick

Familjen Reed och familjen Garrett. Så olika som två familjer kan bli. Men grannar.
Samantha Reed vet mycket väl vad hennes mamma tycker om familjen Garrett - stökig, högljudd och med alldeles för många barn. Så att hon tillbringar kvällarna med att spana över staketet för att få en inblick i en värld så fascinerande olik hennes egen där perfektion är normen och den hemgjorda lemonaden alltid finns redo att serveras väl kyld, är en hemlighet.
När en Garrett, nämligen Jase, en kväll klättrar in i Samanthas liv suddas de tidigare så skarpa gränserna ut och hon blir mer än någon som betraktar på håll. Hon blir dessutom kär...

En sommarromans som snabbt utvecklar sig mellan två snälla, snygga, ansvarstagande, perfekta och något ointressanta karaktärer. Vanligtvis i ungdomsromaner dras kärlekshistorien ut av förvecklingar och missförstånd och de två älskande blir inte ihop förrän på de sista skälvande sidorna, typ som i sagorna. Men här går det fort och relativt smärtfritt även om Samantha känner sig tvungen att hålla Jase hemlig. Problemen uppstår först senare när en incident inträffar som påverkar båda familjerna.

My Life Next Door är en okeeej bok, men lite för blek och ointressant. Dessutom något för många spår i berättelsen som bara blir halvbra och kunde antingen fördjupats eller strukits. En typisk mellanbok.
Jag är väl skadad, men när relationer utvecklas så snabbt och oproblematiskt som Jase och Samanthas känns det lite för enkelt och berör inte så mycket. I verkligheten är det förstås bra, men i böcker får det gärna krisas åtminstone lite mer på vägen. Nu blir det lite väl gulligt.

Gullig på ett charmigt sätt är George Garrett, den näst yngsta (?) i klanen Garrett som alltid grubblar över svarta hål och allt som kan gå snett i universum. Forever Young Adult jämförde honom med en ung Bert i The Truth about Forever och det leder oss in på Sarah Dessen som är dagens tema.

Är det här en bok för dig som gillar Dessen?
Det finns många likheter med just The Truth about Forever/Mitt perfekta liv. Samantha och Macy lever båda i välstädade, på ytan perfekta liv med en kontrollerande mamma. De har båda en syster som strulat betydligt mer än de själva men nu lugnat ner sig och hittat en kille som mamma gillar. Samantha och Macy har båda alltid varit den oproblematiska och skötsamma men nu "revolterar" de genom att träffa en kille som inte går hem hos mamman trots att han är underbar. Alice Garrett är besläktad med Kristy och dessutom har Jase ett ex som ägnade sig åt snatteri. (Men det är möjligt att jag är överdrivet petig... ;) )

Det är en gullig sommarbok av en debuterande författare som försöker vara mer än gullig. Fitzpatrick kan behöva jobba lite mer på karaktärsdjup och komplexitet i kommande böcker för att beröra mig mer, men jag kan definitivt tänka mig att läsa henne igen om hon hittar på något intressant.
"Sarah Dessen light" kanske vi kan kalla det här?   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar