onsdag 15 februari 2012

Vem är Anita Eklund Lykull?

Ja, Clara, vem är Anita Eklund Lykull?

Rabén & Sjögren
Anita Eklund Lykull är en svensk, västkustsk, ungdomsboksförfattare född 1942. Hon har skrivit elva ungdomsböcker sedan debuten med Hökautostradan 1991.
   Alla hennes böcker (utom just den första) har en ung tjej i centrum, men böckerna är också fyllda av intressanta sidokaraktärer, både unga och vuxna.
   När jag var 15 och läste om hennes serie om Julia kallade jag henne för "en superbra nutidsskildrare". Hon skriver verklighetsnära och väver ihop sina böcker med karaktärer från en bok som gästspelar i en annan (hon var den första jag läste som gjorde så och jag tyckte, och tycker fortfarande, att det är en så bra grej).

Jag rekommenderar framför allt trilogin om Julia som börjar med Silverdelfinen (1992) där Julia går i nian och bestämmer sig för att söka upp sin pappa i Grekland. Andra boken, Café Brazil (1993), utspelar sig under hennes sabbatsår från gymnasiet och sista boken, Julia mitt i världen (1996), skildrar Julias liv åren efter studenten.

Fristående boken Ängel i grön klänning (1997) beskrev jag som "otroligt fin" så det är den säkert.
Ballongfararens morgon (1999) som jag nämnde förra veckan är uppföljaren till Hjärtat i översta lådan (1994) och handlar om Nella och hennes familj.

Jag inser att utgivingsåren på de här böckerna ligger långt tillbaka i tiden. Alla böcker jag nämnt här gavs ut innan jag blev tonåring. Det är möjligt att böckerna känns hopplöst mossiga idag (och är inte "mossigt" ett mossigt uttryck!) men det skulle vara kul om någon letade upp Eklund Lykull på biblioteket eller bokloppis (eller i förrådet) och gav henne en chans. Jag tror absolut att hon är värd det.
 
Mer om Anita och hennes böcker finns att läsa hos Rabén & Sjögren .

3 kommentarer:

  1. Då vet jag! Tack! *Skriver upp Anita Eklund Lykull i en anteckning på datorn*.

    SvaraRadera
  2. Åh jag tyckte fantastiskt mycket om Anita Eklund Lykulls böcker! Roligt om de kan hitta nya läsare.

    SvaraRadera
  3. Anita Eklund Lykull porträtteras i Lena Kjersén Edman: Författare som stör - och berör (s.35 - 43)

    SvaraRadera