måndag 6 februari 2012

Beauty Queens

av Libba Bray

Flygkrasch. Tonåriga skönhetstävlingsdeltagare. Öde (?) ö. En före detta skönhetsdrottning med presidentambitioner. En Elvis-dyrkande diktator. Brittiska TV-pirater. Sjukt roligt.

Skönhetsdrottningarna har det gemensamt att de är snygga men de är sinsemellan olika (nåja, inte alla kanske...) och har ställt upp i tävlingen av olika anledningar. Miss Texas Vill. Verkligen. Vinna. Miss New Hampshire är med för att avslöja den smutsiga sanningen bakom tävlingen. Miss Rhode Island är med för att hon behöver pengarna. Miss Mississippi är med för att det är och alltid har varit hennes liv.
   Strandade på ön är frågan vad de ska göra nu. Hoppas att räddningen kommer snabbt och fortsätta träna inför tävlingen som bittra rivaler bakom påklistrade leenden? Gå Flugornas herre? Hålla ihop och utnyttja varandras styrkor för att överleva? De står plötsligt inför betydligt större problem än avsaknad av hårprodukter.


Bakom tävlingen Miss Teen Dream står The Corporation. The Corporation står för övrigt bakom det mesta i samhället och löpande genom boken görs reklam för TV-program man bara måste se! (Vampire Prom) och produkter man inte kan klara sig utan! (örsnibbspeeling). Fotnoterna i Beauty Queens är såna man vill läsa och när det blir längre reklamavbrott
stannar jag kvar för de är också hi-larious.


Jag försökte sammanfatta den här boken i senaste avsnittet av Bokalfabet 2.0 och skrev : "feministisk actionkomedi/politisk satir/kärlekshistoria". Ungefär så är Beauty Queens. Den gör upp med stereotyper och lyfter fram HBTQ-frågor och ger en tillspetsad bild av konsumtionssamhället, kändiskulturen och utseendefixeringen.
   Man både skrattar och morrar åt samhällets sneda föreställningar. Det är #sexism och #homoriot i bokform och övistelsen blir en lektion i feminism och självkänsla för människor som indoktrinerats i läran om hur de ska uppträda för att bli accepterade.

En av mina "favorit"produkter? "Bipolar Bears, The Corporation's cuddly combination vitamin and mood-leveling drug marketed to tween and teen girls. Bipolar Bears banish bad moods and keep you beauty-queen perfect."

1 kommentar:

  1. Jag är nyfiken på den här boken, hittils har jag inte läst av Libba Bray.

    SvaraRadera