fredag 24 februari 2012

Ung, bög och jävligt kär

Det måste finnas ett sug efter böcker som handlar om hur det är att vara ung, bög och (jävligt) kär när en bok som är så här dålig kommer ut på marknaden. Ursäkta, men, ja... Vanligtvis brukar jag kunna skylla på mig själv när jag inte gillar en bok, men den här gången känns det lättare att säga att Ung, bög och jävligt kär inte är en bra bok.Ambitionen är förstås god. Ung kille, precis kommit ut, kär i heta fotbollskillen som är förortens värsta player, inget hopp om att känslorna kan vara besvarade naturligtvis. Men, lo and behold, det kanske de är?!  
   Utförandet lämnar desto mer att önska. Karaktärerna är platta, gestaltningen obefintlig och om jag fått komma in i ett tidigare skede hade jag sagt "Stryk, stryk, stryk och fokusera".
   Boken försöker berätta alldeles för många (ointressanta) historier om kriminalitet, idealistiska lärare, ondsinta häxor och någon sorts musikalshow. Kärlekshistorian, som inte heller den innehåller någon känsla ("köttsliga lustar", herregud, var har jag hamnat?!), försvinner i vansinnet.

Jag gillar ungdomsböcker som berättar flera historier och inkluderar vuxna karaktärer som mer än parenteser, men det måste göras med känsla och de vuxna måste vara mer än grovt tillklippta pappfigurer. Som studierektorn (?) Viveka ("Några elever syntes dock inte till och likt en bibliotekarie tyckte hon att ungdomarnas frånvaro var helt underbar.") och den drickande machopappan. Inte bra.
   Den här boken har så många fel och hur gärna jag än vill att den ska vara rätt kan ingen välvillig inställning i världen hindra mig från att såga den.

4 kommentarer:

 1. Kalla mig fördomsfull men jag tycker att det *syns* att den här boken inte är ett kap. Den är utgiven på ett förlag som inte är jättestort, och framför allt som inte verkar ha råd med seriösa och proffsiga formgivare. Deras logga är ful, deras hemsida är ofunktionell. Fotot på boken är dåligt, de har använt sig av (ett fult) standardtypsnitt, fotot känns väldigt amatörmässigt – hela boken ser oproffsig ut.

  Jag menar inte alls det här som något ont mot små förlag; det är skitbra med brett och mångfald och att det FINNS små, nischade förlag som ger ut det som storförlagen inte vill, men ibland känns det som att även småförlagen borde säga nej.

  Och i just den här genren blir det lite av ett moment 22-problem. Man vill att det ska finnas fler såna här böcker, så därför ger man ut vad som helst (finns en bok tillgänglig på Umeås stadsbibliotek, vet inte om den finns någon annan stans, som heter "Pelle älskar Nicke", och den kan vara något av det sämsta jag läst), men man bryr sig inte så mycket om kvaliteten. Och då blir de som läser böckerna avskräckta, för det är väldigt lätt att tro att resten av böckerna i samma genre är lika kassa - för ribban är ju uppenbarligen jättelåg. Och då finns det ingen som vill läsa, och finns det ingen som vill läsa så vill inte (de större) förlagen ge ut böcker. Men man vill att det ska finnas såna här böcker, så... ja.

  Äh jag vet inte. Jag irriterar mig bara skitmycket på att de använt jäkla Brush Script MT och scriptversaler och text över ansikten och askjfhd. Jag vet att man inte ska döma en bok efter omslaget, men vad fan. Jag har läst grafisk design - jag dömer ALLT efter omslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt och jag kallar dig inte fördomsfull. Jag trotsade varningslamporna och hoppades bli positivt överraskad. (För inte skulle en bibliotekarie fronta en DÅLIG bok i hyllan? Eh... Jo.)

   Det behövs mer BRA HBTQ-litteratur, men också bara MER så att även de små, alternativa, förlagen har så mycket att välja bland att de har råd att vara kräsna istället för att ge ut i brist på bättre. Så skriv! :)

   Radera
 2. Tur att du förvarnade mig, annars hade jag garanterat läst den (bögfetischist som jag ju är). Men då antar jag att "Ibland bara måste man" av David Levithan är att föredra..? Den gillade jag skarpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varning, varning! Håll dig borta och håll dig till Levithan. (Jag har precis börjat på "Den andre Will Grayson".)

   Bokbögen kanske har fler tips för dig?http://bokbogen.blogspot.com/ Han delade min åsikt om den här boken så hans omdöme måste vara klokt.

   Annars finns ju alltid fan fiction... :)

   Radera