torsdag 28 februari 2013

Billigare än bokrea

Bokrean har börjat utan att jag riktigt engagerat mig i den. Jag kikade in på väg hem från skolan i tisdags och stod ut i ungefär 45 sekunder innan jag fick värmeslag och vacklade hemåt. (Hur är det meningen att man ska klä sig när det är -8 på morgonen och +5 när man ska hem? Och +25 i bokhandeln?) Kanske kilar över för ett nytt försök senare.

Men nu var det inte bokrean jag tänkte prata om utan secondhandbutiker. I like them. Utbudet varierar förstås kraftigt och ibland får man gräva länge för att hitta guldkorn, men de finns där. Oftast. Beroende på vad man betraktar som guldkorn och också var man bor och vilka som lämnar in böcker.

Tanken bakom är fin, att återanvända istället för att kasta, men samtidigt kan jag känna att folk borde våga slänga fler böcker. Många av böckerna i secondhandhyllorna kommer aldrig hitta köpare. De är slitna. De är gamla. De är ointressanta. De står mest i vägen och skymmer sikten. Pocket går ju ändå i pappersåtervinningen så släng dem om de inte är superfina. Man vill ju fortfarande att böckerna man köper ska kännas nästan som nya. Men det är som sagt olika vad man betraktar som guldkorn. En sliten pocket som är skräp för mig är ett guldkorn för någon annan.

Guldkorn för mig är favoritböcker jag lånat och läst tidigare men nu vill skaffa till mitt livs bibliotek. Då känns det naturligt att köpa begagnade böcker. Vi är liksom på samma våglängd. De har blivit lästa förut och jag har läst dem förut.

Just nu försöker jag samla ihop en komplett uppsättning Harry Potter. Den enda jag ägde från början var Deathly Hallows, men den senaste veckan har jag hittat Chamber of Secrets, Prisoner of Azkaban och Order of the Phoenix. Den sistnämnda inbunden och fin för bara 20 kronor när Myrorna hade halva priset på sina böcker. Jag blir jätteglad när jag hittar dem, men samtidigt fundersam. Vem gör sig av med sina Harry Potter-böcker? Första tanken är naturligtvis att den tidigare ägaren måste ha dött för något annat alternativ finns inte. Möjligtvis att hen hade dubletter.

7 kommentarer:

 1. SV: Oj.. jag lånade ofta och mycket på bibliotek när jag var liten. Jag började med detta igen för ungefär ett år sedan och lånar lika mycket nu - men bara sådana böcker som jag vill läsa men inte äga. Jag älskar böcker, fina omslag och så vidare och vill därför äga vissa själv. Självklart ska jag läsa alla mina olästa böcker i hyllan men jag kan tyvärr inte läsa alla på en gång. Fördelen är att jag inte behöver oroa mig för vad jag ska läsa härnäst ;)

  Hoppas jag har svarat på din fråga :)

  SvaraRadera
 2. Jag har tänkt i exakt likadana banor som du angående (särskilt) Harry Potter-biten. ;-)

  SvaraRadera
 3. Då ska jag styra kosan mot ett Myrorna i veckan och se vad de har att erbjuda. För i Stockholm är böcker på secondhand så onödigt dyra i vanliga fall.

  SvaraRadera
 4. Älskar fynda i secondhand butiker men var ett bra tag sedan jag besökte Myrorna (tror jag får kolla utbudet av böcker där också) :)

  SvaraRadera
 5. Nej, Harry Potter måste man ju behålla. Vu har tyvärr bara två upprsättningar mellan mig och två 'barn.' Det kan bli problem där.
  Har mer av en del annat, som synes här:
  http://bookwitch.wordpress.com/2010/12/10/multiples/

  Måste nog bli lite hårdare i utrensningarna.

  SvaraRadera
 6. SV: Haha, ja det kan man fråga sig!

  SvaraRadera
 7. Second hand shoppar är något jag verkligen vill hålla på med, men jag bor i en super liten stad, inte ens en stad, ett samhälle. Vi har en second hand affär och de har hela din bokhylla full med böcker från 60-70 talet och tar inte in nya böcker för de redan har så många böcker vilket är super trist.

  Men istället köper jag lite böcker på tradera och på loppis inte alltid lika billigt men det går.

  Håller med om HP det är en synd att skänka bort dom, men bättre för oss som vill köpa dom!

  SvaraRadera