fredag 3 juni 2011

Bokalfabet 2.0 - J

Tina O tyckte att hon kunde hoppa in på Enligt O:s bokalfabet så här på bokstav 10 och eftersom hon är min superhjälte gör jag likadant.

OBS! Eftersom den här utmaningen handlar om associationer kan jag inte garantera att alla svar leder till ungdomsböcker.

5 ord på J ska associeras till 1-5 boktitlar

jubileum - Silverbröllopet. Ganska så direkt association. Maeve Binchy skrev boken. Jag gillade henne när jag läste henne, men nu är det några år sen. Irland och katoliker och hemligheter och skandaler och sånt. Människor.

jonglera - Dubbelfel. Jonglera brukar man göra med bollar. Lionel Shrivers Dubbelfel handlar om tennis. Tennis är en bollsport. Vid Wimbledon (tennisturneringen) äts en och annan jordgubbe eftersom det är ett klassiskt tillbehör.

jubelidiot - Paper Towns. Jubelidiot - American Idiot - Green Day - John Green har skrivit Paper Towns som jag har hemma från biblioteket nu. Jag hann inte läsa den innan vuxensommaren startade, men vi får se om jag gör ett undantag.

jämmer - Bäverdalen. Jämmer - jämmerdalen (Ty sådan är moralen, i den svenska jämmerdalen) - Bäverdalen. Jag vet inte vad den här boken handlar om (bävrar?) och jag tror inte att jag vill läsa den för en kurskompis som var tvungen att läsa den på lågstadiet? mellanstadiet? sa att den var typ hans värsta läsning någonsin och hade dödat allt läsintresse. (Men sen hamnade han på bibliotekarieutbildningen och gillade att läsa Dostojevskij på balkongen så någonstans längs vägen rätade det ut sig.) För övrigt jämrade han sig säkert en smula när han låg på golvet och läsvägrade.

en karaktär med för- eller efternamn på J
Janie Johnson/Jennie Spring från Saknad - Jennie 3 år o.s.v. (Visste ni att det finns en fjärde bok där Janie/Jennie letar efter Hannah? Jag säger inte LÄS DEN!, jag undrar bara om ni visste. Hittade den på biblioteket förra året och blev överraskad.)

en bok som fått mig att jubla?
Sista Harry Potter kanske? Jag hade lugnt läst biblioteksex av de andra men till sista boken var jag extremt orolig för spoilers (de kan dyka upp där man minst anar det, i hundhåriga bilar från naturvetenskaps/geografi/kulturlärare till exempel) och jublade nog i det närmaste när jag fick den i födelsedagspresent och två dagar efter släppet.

3 kommentarer:

  1. Kul att du hoppar på! Det blir nog ett sommaruppehåll då du kan göra de tidigare bokstäverna eller så skiter du helt enkelt i dem. Funkar utmärkt. Är Dubbelfel bra? Har den hemma men har inte varit jättesugen på att läsa den.

    SvaraRadera
  2. Hm, jag kom aldrig riktigt igång med Dubbelfel så jag gav upp. Tror knappt jag läste 20 sidor ens så jag är inte rätt person att ge något omdöme. Men "Kevin" och "Dagen efter" gillar jag.

    SvaraRadera
  3. Superhjälte, nja... XD

    SvaraRadera