måndag 28 november 2011

Är det så jäkla viktigt att läsa böcker?

Kollektivt drag efter andan! Vad menar människan?! Klart det är!

Jo, jo, det är kul och så om man är intresserad som du och jag. Men om man tycker det är roligare att shoppa eller träna eller spela WoW? Varför ska man i skolan läsa x antal böcker men inte ta sig till nivå 9 i något spel (där man kan ta sig till nivå 9)?

Jag håller på med en liten studie i skolan där vi undersöker skönlitteraturens roll på gymnasiet och det har fått mig att fundera lite. Det finns en föreställning om att det är bra att läsa böcker, men vad grundar sig den på? Blir man bättre på språket? Bättre än om man läser Offside och Dagens Nyheter? Är det berättelsefunktionen som är det väsentliga? Kan man då inte lika gärna kolla på en film? Blir man smartare? Blir man en bättre människa?

De här tankarna håller på att rubba hela min världsbild känner jag. En läsare och blivande bibliotekarie som börjar ifrågasätta vikten av litteratur?!

Varför läser du? Är det viktigt att läsa? Varför då?

Om du vill svara, vilket jag hoppas att du vill, kan du göra det i en kommentar och/eller på din egen blogg.

5 kommentarer:

 1. Jag läser för att det är så underbart att få uppleva andra världar och andra människors liv ibland. Och att jag lär mig mycket, och tycker att det är spännande helt enkelt! Ungefär som andra tycker att det är underhållande att se på TV, kolla på en match, festa, så tycker jag om att läsa. Jag tror att det är viktigt att läsa eftersom det håller igång ens språk, vare sig det är Harry Potter, bibeln eller Dagens Nyheter. Att hela tiden bekanta sig med sitt språk i skriftform, då blir man själv bättre på att uttrycka sig tror jag. :)

  SvaraRadera
 2. Jag ska försöka skriva mitt svar i ett inlägg på bloggen, är det ok om jag citerar dig lite? (Jag skriver på inlägget nu så det kan hända att jag citerar dig utan lov nu, i så fall får du skälla på mig...).

  ;)

  SvaraRadera
 3. Det är helt okej att citera mig, Clara! Ska bli spännande att se vad du tycker :)

  SvaraRadera
 4. Jag skriver nog också ett svar på bloggen, men det får bli när jag kommer hem från skolan tror jag^^. Det kan nog bli ett par citat där också, hoppas det är okej!

  SvaraRadera
 5. De klassiska sakerna i att öva språk, ta till sig nya ord etc är nog så bra argument (och böcker har ofta ett annat språk än tidningar och dataspel) men framför allt är det viktigaste med böcker för mig nya världar, precis som Anna skrev. Man får ta ett kliv utanför sig själv, in i någon annans liv, glädjeämnen och sorger. Man kan se bakåt i historien, och man kan kika in i en potentiell framtid. Du får en insikt i hur andra kan tänka och resonera, och jag tror starkt på att läsning är empatibyggande. Böcker är kunskap, kunskap om så mycket mer än det vi kan ta på eller se med våra egna ögon.
  /Malin

  SvaraRadera