söndag 20 november 2011

Bokalfabet 2.0 - S

Jag vet att jag är flera dagar sen med veckans bokstav. I tisdags när jag skulle klura över enligt O:s alfabetslek satt jag istället på Twilight-marathon. Därför får S bli ett specialinlägg utifrån Stephenie Meyers skapelse.


5 ord ska leda fram till boktitlar
snäll   sabba   stilig   sårbar  sandlåda

När Bella Swan kommer till regniga Forks i boken Twilight är hon som den nya, skinande leksaken i sandlådan. Bara det att hon är människa och sandlådan är skolan där alla känt alla sedan den riktiga sandlådan. Bella är friskt blod.
   Just blodet gör att stiliga Edward Cullen också dras till Bella. Hans plötsliga längtan efter hennes blod hotar att sabba hela den vegetariska livsstil som han och hans familj försöker upprätthålla genom att sätta sina vampyrtänder i djur, inte människor.
   Bellas mänsklighet gör henne sårbar i vampyrernas värld och i New Moon och Eclipse kämpar och köpslår hon för att få sin vilja igenom. Hon vill bli en av dem. Familjen Cullen är splittrad i frågan, men Edwards snälla "mamma", Esme, är en av dem som står på Bellas sida.

Karaktär med för- eller efternamn på S

Bella Swan må vara sårbar, men hon är också stark. Hon är väldigt klar över vad hon vill och envis som få. Hennes val kritiseras av många, men innebär inte vår rätt av välja just att vi får välja det alternativ som känns rätt för oss själva? Skulle Bella vara en bättre förebild om hon avstod från det hon vill ha? (Och sen när är det jämlikt att böcker för unga tjejer ska vara starka, moraliska, förebilder medan böcker för killar bara behöver vara underhållande?)

En bok som handlar om semester.

En smekmånad är väl en sorts semester? Bella och Edward tar i Breaking Dawn semester från all dramatik i sitt liv för att bara ha lättsamt skoj i solskenet. Istället visar det sig bli inledningen på helt nya problem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar