torsdag 24 november 2011

Bokalfabet 2.0 - T

Enligt O är läget trött just nu och jag kan bara instämma. Men jag ska ändå tagga till tillräckligt för att tipsa om T-relaterade böcker.

- Först 5 ord som på något sätt ska leda fram till ungefär lika många boktitlar.
trohet   tillräckligt   tuff    tankfull    tåg

Tankfull är Anon som dyker upp i Per Nilssons böcker, till exempel du&du&du. Det är många tankar som snurrar i hans huvud och han tillbringar stor del av sin tid där inne. Det gör att han inte alltid är uppmärksam på vart hans gummistövlar är på väg och då händer det att man krockar med lyktstolpar.
   När Maddy dumpas av sin pojkvän försöker hennes kompisar trösta med att universum kommer att ge igen en dag. Mason kommer förr eller senare att få vad han förtjänar för så funkar karmas lag. Men Maddy tycker inte att karma jobbar tillräckligt snabbt så istället för att vänta tar hon saken i egna händer och startar The Karma Club i boken med samma namn av Jessica Brody.
   På ett tåg utspelar sig en av Agatha Christies mest kända böcker, Mordet på orientexpressen. En raffinerad mordgåta att lösa för Hercule Poirot som råkar befinna sig på tåget.
   Trohetseden är en tradition i amerikanska skolor där eleverna svär sin trohet till den amerikanska flaggan och vad den representerar. Flaggan består av ränder och stjärnor. Ränder finns också på zebran. Zebra äts det i boken Fyra lejon äter middag som Flaskposten till min stora förtjusning tipsade om nyligen. En av mina favoritböcker modell pixi. (Det får vara långsökt!)
   Tuff är en porös bergart som består av aska från vulkanutbrott. Aska från vulkanutbrott kan också ställa till det för flygtrafiken. Två böcker där flygplan är inblandade som jag ser fram emot att läsa är Libba Brays Beauty Queens som handlar om just sådana som hamnar på en ö efter en krasch och The Statistical Probability of Love at First Sight av Jennifer E. Smith som handlar om missade flyg (och kärlek skulle jag tro).


- Sen ska man som vanligt komma på en bokkaraktär som börjar på veckans bokstav.
   Temperance Brennan tjatar sig in i mitt medvetande, trots att jag bara sett TV-serien Bones som bygger på Kathy Reichs böcker om karaktären. Temperance är briljant rättsantropolog och bästsäljande författare, ungefär som Kathy Reichs själv. TV-serien är trevlig underhållning även om liken har varit lite smått otrevliga de senaste avsnitten.


- Till sist undrar O vad jag läser i perioder när jag är trött och tappar läslusten lite.

Det beror lite på varför jag tappat läslusten. Är jag trött på min vanliga läsning? Gå i en annan riktning. En gång när jag hade svårt att komma på något att läsa bad jag en kompis ge mig två bokstäver och sen gick jag till den hyllan i biblioteket och hittade Jonathan Carrolls Skrattets rike. Det var definitivt en annan riktning.  
   Kommer jag ingen vart med boken jag läser? Byt till en annan, vilken som helst. Känner jag bara inte för att läsa? Då är det inte hela världen att låta bli ett tag. 
   Ett vanligt råd brukar vara att läsa en ungdomsbok för att få fart på läsandet, men hallå!, det gör ju jag hela tiden!

3 kommentarer:

 1. Jag tänkte också först på Agatha Christie och började skriva där, men sen ändrade jag mig:-)
  Kathy Reichs böcker tillhör mina favoriter men jag har faktiskt inte sett något helt avsnitt av Bones (där har man ju vänt på det, hon skriver väl böcker med en huvudperson som heter Kathy Reichs?).

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tror att man har vänt på det. Men författarbiten är en så liten del av serien. Det tittar fram ibland så att man "Just det! Du skriver böcker också!"

  SvaraRadera
 3. Gillar vändningen till trohetsboken! Snyggt snurrat!!!Kathy Reich har jag inte läst, är hon läsvärd och vilken bok ska jag isf börja med?

  SvaraRadera