söndag 16 september 2012

Bokbloggsjerka 14-17 september - Varför jag läser YA

Veckans fråga i Annikas bokbloggsjerka -

Vad är det som lockar dig att läsa den genre/de genrer som du föredrar?

Jag läser nästan enbart ungdomsromaner av det "vanliga" slaget. Realistiska är kanske inte alltid rätt att säga, men den typen av ungdomsböcker som inte innehåller några övernaturliga inslag och som på engelska kallas contemporary young adult fiction. Böcker om att hantera familj, vänskap, kärlek och den ständiga frågan om vem man vill vara och vad man vill göra.

Dels är det just det innehållet som tilltalar mig. Att våga något nytt, våga säga ja, våga säga stopp, våga kärlek kan vara minst lika fascinerande som att förhindra världens undergång.

Dels läste jag relativt få ungdomsböcker när jag var tonåring och tar igen nu när det finns oändligt många fler bra böcker än det fanns då.

Men en stor förklaring är också att jag läser av lust. Jag läser sällan för att utmana mig själv eller ta del av något kulturarv. Det blev extra uppenbart när jag pluggade litteraturvetenskap och jag minns att jag i en dagboksanteckning accepterade att jag som läsare inte var som mina kurskamrater eller Rory och Jess.

Jag vill komma in i ett läsflyt och sluka, inte stanna upp och fundera över bokens djupa, symboliska mening, och i ungdomsromaner finns (med risk för att generalisera) det driv som behövs för att jag ska flyta med, vare sig berättelsen i sig är tyngre eller mer lättsam. Inte så långa transportsträckor, välskriven dialog och intressanta röster. Ett liknande flyt finns säkert även i vuxenlitteratur, till exempel chick lit (som jag tröttnat på men alltid uppskattar tips om) och krim (som jag aldrig fastnat för).

Allt jag skrivit hittills är sant, men den kanske viktigaste lockelsen (not really, but kind of) är att få bli kär gång på gång. Att svepas med av någon annans känslor. Jag har blivit för cynisk för att köpa kärleksromanernas och Harlequinböckernas romantik, men tonårskärlek kan jag fortfarande tro på.

5 kommentarer:

 1. Håller med dig helt och fullt, kunde inte sagt det bättre själv :)

  SvaraRadera
 2. Och tänk bara på oss stackare som aldrig varit kära i verkliga livet! Hur skulle det då vara utan alla kärleksromaner?

  SvaraRadera
 3. Håller verkligen med (och jag valde samma genre i veckans jerka). Det går för mig mycket lättare att sluka ungdomsböcker än vuxenditon.

  SvaraRadera
 4. Jag läste inte heller så mycket ungdomsböcker som tonåring så ungdomsgenren är än så länge ganska outforskad för mig. Det senaste året har jag dock börjat skrapa lite på ytan och nu ser jag ungdomsböcker överallt som jag blir nyfiken på :)

  SvaraRadera
 5. Läste inte heller mycket tonårsböcker som tonåring så det är väl läge nu ;)

  SvaraRadera