tisdag 4 oktober 2011

Bokalfabet 2.0 - M


Bokalfabetet drar i gång igen! Idag är det M som gäller. Som vanligt finns inga garantier för att min hjärna irrar sig fram till ungdomsboksrelaterade saker, men just idag blir det nog mest så ändå. För jag tar just nu varje chans att pusha för Jessica Darling...


Enligt O står för uppgiften!  

1. Fem ord på M som du ska associera till en, två, tre eller kanske fem boktitlar. Var hur långsökt du vill.
Mamma
Magstark
Munter
Mystisk
Människa

Det vore mer än en smula magstarkt att kalla Jessica Darling munter. Hon är ju snarare motsatsen. Men hon är människa, med fel och brister och är det egentligen så konstigt att hon inte jublar när hennes mamma gladeligen betalar för att hon ska få en spadag när samma pengar kunde ha gått till en termins kurslitteratur? Allt är dock inte bara elände. Den mystiske Marcus Flutie finns ju i hennes liv. Inte alltid kanske. Och ibland leder han bara till mer elände. Men andra gånger... Oj, oj, oj! Sloppy Firsts, Second Helpings, Charmed Thirds, Fourth Comings och Perfect Fifths

2. Som vanligt vill jag att du presenterar en fiktiv karaktär och denna gång ska han eller hon ha ett för- eller efternamn som börjar på M.

Marcus Flutie! (Jo, jag inser att vore det en annan dag skulle svaret kanske bli ett annat, men nu är det Jessica Darling-mania i mitt huvud.) Så komplex. Så irriterande. Så underbar. Under tio år hinner han vara så många saker, ges så många namn, men han är alltid Marcus Flutie.

3. Midsommar är en speciell tid i Sverige. Berätta om en bok när den här helgen har betydelse.

...och här sprack hela temat. Men en bok om vuxna unga vuxna som jag minns är Röda vita rosen av Mariette Glodeck om vänner som ska fira midsommar tillsammans i skärgården och allt är upplagt för drama, hemligheter och allt möjligt som bara måste komma när tanken är att allt ska vara skärgårdsidylliskt och charmigt. Not gonna happen, people!

3 kommentarer:

  1. Röda-vita rosen är bra, men jag har helt missat Jessica Darling. Nu känner jag mig mossig!

    SvaraRadera
  2. Alltför många har missat Jessica Darling :) Försöker råda bot på det nu!

    SvaraRadera
  3. Läckert gjort! Och även jag har missat Jessica Darling...

    SvaraRadera