tisdag 18 oktober 2011

Jessica Darling


Den här högen ligger på bokpallen bredvid min säng. Fortfarande. Men snart ska jag med tunga steg lämna alla fem till biblioteket. När jag gjort det tycker jag att ni ska springa dit och lägga beslag på dem. (Om ni bor i Göteborg med omnejd vill säga, lite enklare då.)
   För det här är BRA. Megan McCafferty, serien om Jessica Darling. Sloppy Firsts hela vägen upp till perfekta Perfect Fifths. Jag älskar Jessica Darling för att hon är not-so-Darling. För att hon utvecklas från 16-åringen som står över alla jämnåriga idioter i skolan till en 26-åring som har insett så många saker om sig själv och andra men är långt ifrån "färdig". Vuxen ung vuxen. Vuxnare YA. (Och med "vuxnare" menar jag "mer sex" men inte bara.)

När jag pluggade ungdomslitteratur i våras skulle vi fundera över klassikerbegreppet och vad som gör en klassiker till en klassiker och jag skrev om hur en bok för att överleva måste tilltala på flera plan. Det är i alla fall vad en bok måste göra för att den ska överleva hos mig. En bok kan vara bra för stunden eller för en lång tid. En riktigt bra bok är båda delar. Jessica Darling-serien är det där gånger fem.
   Den är rolig. Jag skrattar. Den är sorglig. Jag gråter. Den kommer med djupa visheter. Jag tänker. Det är en utvecklingsroman. Det är en kärlekshistoria. Det är en samhällsskildring av en tid, det tidiga 2000-talet. Om vänskap och kärlek och livet. Marcus Flutie har röda dreads men är ändå sexig (även om det blir bättre. Och sämre.) Sidokaraktärerna är suveräna. Omigod! Jag bara älskar Sara! Jag tycker att hon är quote fantastisk unquote.

Vanligtvis undviker jag serier för det innebär att jag måste vänta och risken finns alltid att jag tröttnar innan slutet (lex En prinsessas dagbok). Här är hela serien redan utgiven så jag behövde inte vänta och den höll mig intresserad hela vägen genom att röra sig framåt och variera sig. Det är Jessicas dagböcker men de sträcker sig över olika långa perioder och det finns nyansskillnader mellan böckerna, till exempel när hon skriver för någon annan. Sista boken är dessutom något helt annat, som jag vill säga så lite som möjligt om för det var en så fin överraskning. Så fin att den får stå på toppen.

Så jag rekommenderar å det varmaste. Även om jag inte kunnat komma igång med en ny bok sen jag läste ut sista boken för drygt två veckor sen. Viss varning utfärdas alltså. Kanske lämpligt att läsa i mindre doser, inte alla i direkt följd. Bara ni läser.

3 kommentarer:

 1. Blir nyfiken och har nu klickat hem de två första delarna från adlibris.

  Smarta titlar, så det lätt går att se i vilken turordning böckerna kommer.

  SvaraRadera
 2. Superpraktiskt. Hoppas du gillar!
  (Och Gud-så-läskigt det är att tipsa om böcker man verkligen gillar. Samtidigt som det inte går att låta bli.)

  SvaraRadera
 3. Nu har jag läst första delen och vill kasta mig över tvåan (och har köpt del 3 - 5 idag, hoppas de kommer fortare än fortast)! Ettan är precis en sådan bok som jag gillar att läsa, särskilt en halvslapp söndag som känns lite grå. Jag skrattade för mig själv vid flera tillfällen.

  Nu skrattar jag även åt att du ovan skriven quote - unquote.

  Innan jag börjar läsa tvåan ska jag dock Flaskposta om ettan. Tack för ett bra tips!

  SvaraRadera