tisdag 11 oktober 2011

Bokalfabet 2.0 - N


Det är tisdag. Det är bokalfabet 2.0 från enligt O! Det är dags för bokstaven N!

Först fem ord på N som ska kopplas till ett antal boktitlar. Kanske svänger du till det och klarar dig med en, kanske behöver du fem. Det är ingen tävling utan det roligaste är att läsa om de boktitlar som poppar upp i ditt huvud.
Nonsens
Nummer
Nobba
Namn
Noggrann

Alice i Underlandet är en nonsensbok med ett namn i titeln. Som Alice vid ett tillfälle vågar föreslå, kanske det inte finns någon sedelärande slutsats, snarare är det nonsens alltihop. Eventuellt underhållande. Eventuellt bara irriterande. Alice heter Alice på  både svenska och engelska. Andra namn i boken har översatts med varierande framgång.


Det första som dyker upp på nummer är I Am Number Four. Lyckligtvis är det titeln på en bok, även om jag bara sett filmen. Som jag överraskande nog tyckte var helt okej som tidsfördriv (är inte det högt beröm?!) trots att det var utomjordingar och upplagt för uppföljare. Men det var också gulliga Dianna Agron. Och Timothy Olyphant. Och den där Pettyfer. Vill jag läsa boken? Nej.


Nobba, nobba, nobba, nobba, nobba. Ju fler gånger jag säger/tänker/skriver ordet desto mer låter det som nonsens. Däremot rimmar det på JOBBA, vilket är vad jag borde göra nu. Eller i alla fall plugga.


Noggrann är Griet i Flicka med pärlörhänge när hon städar i Vermeers atelje. Mäter på millimetern så att hon inte rubbar några av föremålen.


Andra uppgiften är att presentera en bokkaraktär med för- eller efternamn påN.

Ned Nickerson är Kitty Drews pojkvän. Men jag vet inte så himla mycket om honom. Han går på college. Har brunt hår? Kanske bruna ögon? Sportig? Manlig käke? Inte den mest spännande karaktären i litteraturhistorien, men han har initialerna N.N. (När jag googlar Ned dyker en bild på Scott Speedman upp. HAR SCOTT SPEEDMAN SPELAT NED NICKERSON? Ja, tydligen. Vem är Scott Speedman? Men hallå... Länk till Scott Speedmans imdbprofil.)


Och slutligen vill jag att du berättar om en bok eller en författare som du är väldigt nyfiken på.

Jag är väldigt nyfiken på Ester Roxbergs bok Antiloper. Meningen "Vad äter man till frukost som vuxen?" från baksidestexten väckte mitt intresse.


3 kommentarer:

 1. Ha, ha, det var ett verkligt underhållande inlägg i bokalfabetet!
  Och så kom jag på vad jag borde skrivit på namn...

  SvaraRadera
 2. Vem är Scott Speedman? Guds gåva till tv-tittarna! Blev plötsligt väldigt sugen på att kolla upp den där Kitty Drew. Och kanske ta fram mina Felicity-boxar.

  SvaraRadera
 3. A-men, syster O! <3 Ben <3 Väääldigt avundsjuk på dina boxar.

  SvaraRadera